lauantai 4. elokuuta 2012

Hesarissa 14.6 julkaistun mielipiteen hiukan pitempi versio


Tiedonvälityksessä valtava vääristymä

Yle uutisoi 6.6 Nature lehdessä julkaistusta tutkimuksesta jonka mukaan maapallon ekosysteemi voi romahtaa ihmisen toiminnan vaikutuksesta jo muutaman kymmenen vuoden kuluttua. Tämä tarkoittaa sitä, että luonnon lisäksi romahtaa koko sivilisaatiomme ja kaikki sen luomat kulttuurit.

Loogisesti ajateltuna kyseessä on maailmanlaajuinen shokkiuutinen, jota pitäisi käsitellä jättimäisin otsikoin, lukuisten lisäpainosten, teemasivujen ja ylimääräisten uutistlähetysten voimin. Tutkimuksen tekijät kertovat tulosten herättävän heissä suoranaista kauhua. Olemme tuhon partaalla.

Yle kuitenkin sijoitti uutisen pääsivun sijasta luonto-osioon, Helsingin-Sanomat ei ole iltapäivään 7.7 mennessä uutisoinut tutkimusta lainkaan. Ylen pääotsikoita olivat: Timo Rädylle potkut, Sinileväkesästä povataan kohtalaista, Eutanasiakeskusteluun kaivataan vammaisten ääntä, Väyrysellä vahva usko voittoon, Tsunamin irroittama telakka ajautui Oregoniin. Helsingin-Sanomat oli näiden lisäksi nostanut pääsivulle myös otsikot Presidentti Niinistö: Kenraali Makarovin analyysi oli väärä, ja Nordea: Suomen talouskasvu pysähtyy loppuvuonna.

Harris Poll –tutkimuslaitoksen mukaan vuona 2007 amerikkalaisista 71 prosenttia uskoi ihmisen toiminnan kiihdyttävän ilmaston lämpenemistä. Vuonna 2011 vastaava lukema oli 44 prosenttia. Suomessa Taloustutkimuksen kyselyssä vuonna 2008 yli 40% Suomalaisista piti ilmastonmuutosta merkittävänä uhkana, mutta vuonna 2011 enää vain 23%.

Lähes kaikki maailman vakavasti otettavat luonnontieteen tutkimusyksiköt mukaan lukien Ilmatieteenlaitos, kansainvälinen ilmastopaneeli, NASA, American Geophysical Union jne. ovat äärimmäisen huolissaan ympäristökatastrofien etenemisestä ja vaativat päättäjiltä nopeita toimia tuhon hidastamiseksi. Tutkijat myös toteavat että globaalissa mittakaavassa ei katastrofin ehkäisemiksi ole edelleenkään saatu juuri mitään aikaiseksi. Nasan johtava ilmastotieteilijä James Hansen on tulkinnut ilmastonmuutoksen hidastamiseen tähtäävien toimien tekemättä jättämisen rikokseksi ihmiskuntaa vastaan.

Katastrofin hautautumista epäoleellisen informaatiotulvan alle voinee pitää tiedonvälityksen, koulutuksen ja kasvatuksen historian suurimpana epäonnistumisena.

Antti Majava
Mustarinda-seura
Hyrynsalmi

Ei kommentteja: